Suomen Ukrainalainen teatteri ´Lainsuojattomat ZONA’

Osta lippu

Teatteri tarjoaa suomalaisille katsojille tragikomedian LAINSUOJATTOMAT, joka perustuu P. Arien näytelmään Aikojen alussa ja lopussa.

Näytelmä kertoo perheestä, joka asuu pienessä hylätyssä kylässä Tshernobylin ydinvoimalaa ympäröivällä 30 kilometrin pituisella suoja-alueella. Perheeseen kuuluvat villi ja värikäs 86-vuotias yrttejä keräävä Prisja-mummo, jonka raskas elämänkokemus sekoittuu lapsenomaiseen suoruuteen ja ilkikuriseen käytökseen, hänen tyttärensä Slava, joka on uupunut elämän paineen alaisena ja jonka rakkaimmat muistot ovat lapsuudesta neuvostoajalta, sekä hieman yksinkertainen tyttärenpoika Vovchik. He ovat tottuneet elämään villin luonnon keskellä, ilman sähköä, kauppoja ja muita modernin elämän mukavuuksia.

Perheen pää on Prisja-mummo, joka on selvinnyt nälänhädästä, toisesta maailmansodasta ja yrittää nyt selviytyä Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden seurauksista. Vanha Prisja-mummo ei ole pelkkä maalaismummo. Hänellä on ehtymätön varasto tarinoita veden neidoista ja muista taruolennoista ja hän puhuu metsänneitsyiden kieltä. Häntä voi kutsua useamman aikakauden muistiksi, aikakausien, joiden edustajat selvisivät nälänhädästä ja sodasta kadottamatta kuitenkaan huumorintajuaan.

Voisi kuvitella, että tämä erikoinen perhe on turvassa nykyajan aggressiivisilta hyökkäyksiltä säteilyn saastuttaman rajan suojassa. Rajan takana on kuitenkin voimia, jotka haluavat sekaantua erakoiden elämään. Perhe on pakotettu puolustamaan omaa pientä maailmaansa suurta yhteiskuntaa vastaan: konstaapelia, joka yrittää saada heidät muuttamaan, salametsästajiä, jotka ampuvat villieläimiä huvikseen. Apua on turha odottaa. Suoja-alueella ei kuuluisi asua ketään, he ovat lainsuojattomia. Heitä ei ole olemassa.

Tämä tarina antaa jokaiselle meistä lukemattomasti ajattelun aihetta. Uskomme, että näytelmä saa pidättämään hengitystä, synnyttää voimakkaita tunteita sekä tarjoaa unohtumattoman elämyksen laadukkaiden ja mielenkiintoisten teatteriesitysten ystäville.